Ryöstöretki pohjoiseen – Pojat ottavat ensimmäisen askeleen kohti Nelosta

Sirkkakosken Sisu – Villan Pojat 2-3 (1-3)

Villan Pojat voittaa vieraissa kenties sarjan suurimman nousijansuosikin vahvan esityksen jälkeen numeroin 2-3.

16 pelaajan rosterilla Oulusta ja Torniosta lähtenyt pelaajakatras pelasi kenties kauden ehjimmän 90 minuuttisen tärkeään paikkaan maalivahti Heikki Havanan säestyksellä ja otti vahvan kiinnityksen nousukamppailussa kohti Nelosta kaudeksi 2022.

Valmennusduo Gonzalez&Määttä oli asetellut kenttämuodostelman muotoon, jossa keskushyökkääjän tontin otti Tommi Welling, joka sai laidoille tuekseen Sami Paloniemen sekä Tuomas Helisteen. Keskikentän muoto saatiin pitkästä aikaa toimivaksi todettuun kolmikkoon Määttä-Mesilaakso-Lapinniemi.

SirSin joukkue, joka oli nimivahvaksi tiedetty, asetti oululaisille ennakkoon samanlaisen haasteen mitä Ärjy on kauden aikana Pojille laittanut. Pelaajat olivat Kolmosesta ja Kakkosesta tuttuja, Poikien silmissä siis lähes tähtipelaajia.

Itse ottelussa maalinteon aloitti kuitenkin vierailijat Oulusta, kun avaukseen noussut Sami Paloniemi lähetti kuudentoista alueen rajalta pallosalaman SirSin maalin takaylänurkkaan ohi voimattoman SirSi-vahti Pauli Tuiskun.

Hyvällä sykkeellä peliin lähtenyt Villan Pojat sai kuitenkin vain minuutteja myöhemmin kylmää vettä niskaansa kotijoukkueen Eetu Närhilän ampuessa komean vapaapotkuosuman ohi loistavasti pelanneen Heikki Havanan.

Tasoitusmaalin jälkeen ote ottelusta siirtyi vahvasti kotijoukkueelle Poikien ollessa ongelmissa pelinavauksessa, jolloin puolustuslinja joutui liian usein avaamaan pitkää palloa hyökkäyspäähän. Kotijoukkueen johtomaali oli pariin otteeseen lähellä, mutta Havana seisoi ratkaiseville hetkillä maalin suulla päällään pitäen pelin tasalukemissa.

Jonay Gonzalez seurasi ottelua tyytyväisenä kentän laidalta.

Reilun puolen tunnin kohdalla kuitenkin valkoisissa pelanneet Pojat karkasivat kuin varkain uudelleen johtoon penkiltä tulleen maalikuningas Teemu Mattilan osumalla, lähietäisyydeltä lähtenyt veto ei jättänyt veräjänvartijalle aikaa reagoida tuliseen laukaukseen ja Mattila pääsi tuulettamaan kauden kahdettakymmenettä maaliaan.

Maalinteon makuun kun vierailijat pääsivät, niin tulosta syntyi lisää vain muutama minuutti myöhemmin, kulmapotkun jälkitilanteesta puolustuksen järkäle Verner Janné taisteli pallon maalin eteen, josta suorastaan liekehtivässä maalivireessä oleva Tuomas Kleemola pisti taukolukemiksi 1-3!

Sovimme kulmapotkukuvion Kleemolan kanssa automatkan aikana, hyvin nämä hommat sujuvat kun fiksut miehet lyövät päänsä yhteen.

Verner Janné 1-3 maaliin johtaneesta taktiikkakuviosta.

Puoliajalla Rovaniemen hellettä pakoon pukukoppiin juosseet pelaajat latasivat akkujaan valmentajavelho Gonzalezin piiskatessa suojattejaan entistä parempaan peliesitykseen, puoliajalla ei suuria muutoksia nähty, puolustukseen tasapainoa tuomaan tuotiin Vatche Alexanian sekä keskikentälle jalkoja tuomaan nuori Topias Mesilaakso.

Toisen jakson teema olikin jokseenkin selkeä; SirSi tuli jaksolle aktiivisesti hakemaan maaleja tappioasemassa ja Villan Pojat suojeli johtoaan kaikin keinoin. SirSin hyökkäyspelaaminen oli läpi ottelun vaarallista, mutta samaan aikaan Pojat sai useasti vaarallisia vastahyökkäyksiä käännettyään pelin painopistettä pallonriistoillaan. Parhaat maalipaikat osoittautuivat Mattilalle ja Wellingille, mutta kotijoukkueen maalivahti veti molemmille kerroilla pidemmän korren.

Sisun painostusjakso palkittiin kuitenkin ottelun 80. minuutilla. Kulmapotkusta puskemaan päässyt SirSin pelaaja pakotti Havanan torjumaan pallon, mutta irtopalloon ehti ensimmäiseksi kotijoukkueen hyökkääjä, joka kimmokkeen kautta laittoi lukemiksi 2-3. Villan Pojat protestoi tilanteesta paitsiota, mutta tuomari oli järkkymätön eikä lippu ikinä noussut ylös.

Tuomariakin hymyilyttää, kun Mikko Lapinniemi on tehnyt paluun kentille.

Viimeiset kymmenen minuuttia olikin sitten kilpajuoksua kellon kanssa vierailijoiden potkiessa palloa vastustajajoukkueen kenttäpuoliskolle, SirSi vyörytti hyökkäyksiä tasaisesti päästen muutamaan otteeseen vaarallisille vetosektoreille jättäen kuitenkin Havanan maalillaan toimettomaksi.

Lisäajan viimeisellä minuutilla Welling murtautui kotijoukkueen rangaistusalueelle pakottaen SirSi-puolustuksen rikkomaan häntä, jolloin tuomarilla ei ollut muuta mahdollisuutta kuin puhaltaa tilanteesta rangaistuspotku. Itsevarmasti pallon kainaloonsa kaapannut Welling lähetti pallon tilanteesta yläriman kautta kohti maata kiertävälle radalle.

Välittömästi laukauksen jälkeen päätuomari kuitenkin päästi Pojat pälkähästä viheltäen ottelun päätökseen lukemissa 2-3. Matka kohti Nelosta jatkuu Villan Poikien osalta jo seuraavana sunnuntaina kotiottelussa FC PaKaa vastaan Pateniemen tekonurmella.