Tekantin otteluraportti: Ärjy vahvempi Kajaanissa

Kainuun Ärjy – Villan Pojat 5-0 (1-0)

Villan Pojat matkusti lauantaina Kajaaniin kauden viimeiseen vieraspeliin kohtaamaan sarjavoitosta kamppailevan Kainuun Ärjyn.

Siipirikkoisella joukkueella vieraspeliin matkustaneet Pojat saivat pitkin viikkoa jobinpostia vuoroin kuumepotilaista kuin pelin kanssa päällekkäisistä työvuoroista, loppujen lopuksi pitkälle vieraspelimatkalle saatiin raavittua 10 pelaajaa mukaan.

Ennakkoon kotijoukkue tiedettiin todella haastavaksi vastustajaksi erityisesti kotikentällään. Luonnonnurmella pelattu ottelu oli syyskuun loppupuolella hiukan pehmentynyt, joka teki ottelun aikana molemmille joukkueille tepposet ja tehden pallollisesta pelistä aavistuksen varovaisempaa.

Paikan päälle saapunut kunnioitettava 101-päinen yleisö pääsi todistamaan teemaltaan varsin yksipuolista jalkapallo-ottelua, jossa pallonhallinta varsinkin ensimmäisellä jaksolla oli pitkälti Ärjyn käsissä Poikien ryhmittäytyessä puolustamaan maaliaan.

Ottelun alku ei kuitenkaan lähtenyt ruusuisesti käyntiin, kun keskityksen jatkotilanteessa laukomaan päässyt Paavo Kovalainen vei kotijoukkueen 1-0 -johtoon heti ottelun kuudennella peliminuutilla. Maalin jälkeen ottelun luonne ei juurikaan muuttunut, mutta pelin edetessä myös vierasjoukkue sai muutaman vetopaikan aikaiseksi kohti Santeri Hujasen Ärjy-maalia.

Pelikellon näyttäessä noin 30. minuuttia sai Ärjy rangaistuspotkun, tuomari katsoi Poikien Tuomas Helisteen repineen kulmapotkussa Ärjyn pelaajan maihin eikä epäröinyt osoittaa palloa pisteelle.

Rangaistuslaukausta laukomaan astunut Miki Kettunen ei ollut kuitenkaan viikontakaisella maalintekotuulella, vaan keskikenttäpelaajan kova laukaus tymähti suoraan tolppaan.

Puoliajalle lähdettin lukemissa 1-0, johon punapaitaiset vierailijat saivat olla tyytyväisiä, puolustuspeli ja pelaajien asenne oli kuitenkin läpi ensimmäisen jakson laadukasta kera Heikki Havanan maalivahtipelin. Toiselle jaksolle sapluunaa ei suuremmin lähdetty muuttamaan, vaan luotto oli vahva, että puolustuspelaamisen ohella punaisillekkin siunaantuisi maalipaikkoja.

Toinen puoliaika ei kuitenkaan alkanut oululaisten silmin positiivisesti, vain minuutteja oli ehditty pelaamaan, kun palloa osoitettiin jälleen rangaistuspotkupisteelle Tommi Wellingin rikkoessa valkopaitaista kotijoukkueen pelaajaa.

Miki Kettunen oli itseluottamuksensa menettäneenä antanut vetovastuun tällä kertaa Jesse Kettuselle, joka saisi kuitenkin kokea joukkuekaverinsa kohtalon. Maagisesti yhdellä toimivalla pohkeella pelannut Heikki Havana teki jälleen kerran pisteeltä vastustajan aikeet tyhjiksi syöksymällä pallon oikeasta alanurkasta torjuen pallon kulmapotkuksi.

Kauaa ei kuitenkaan kajaanilaisyleisön tarvinnut toista maalia odottaa. Oikealta laidalta lähtenyt keskitys tavoitti kokeneen Pekka Nousiaisen, joka pääsi pukkaamaan pallon maalin edestä lukemiin 2-0.

Pojat jatkoivat edelleen positiivista pelaamista tukalasta tilanteesta huolimatta päästessäänkin paremmille maalintekopaikoille, kuin ensimmäisellä jaksolla. Santeri Hujanen oli kuitenkin näissä tilanteissa mies paikoillaan pitäen maalinsa koskemattomana.

63. minuutilla lopulta Miki Kettunenkin onnistui maalinteossa. Poikien rohkea hyökkäyspään kulmapotkuryhmitelmä kostautui pahemman kerran, josta kotijoukkue pääsi helposti ylivoimahyökkäykseen. Jos hyökkäyksen määrätietoisuudessa oli valkoisilla hiukan haparointia, niin sitä vastoin Kettusen takanurkkaan painunut laukaus oli todellinen maalintekijän maali.

Kolmas maali tappoi viimeistään ottelun ja taistelun Villan Poikien osalta pisteistä, selkä joukkueella ei kuitenkaan suoristunut, vaan jokainen pelaaja taisteli sen minkä pohkeistaan irti sai.

Ottelun kääntyessä kohti viimeistä viisitoistaminuuttistaan tuomittiin Ärjylle tässä kohtaa rangaistuspotku. Tämäkin ihan aiheesta, älkää ymmärtäkö väärin. Kotijoukkueen pelaajien piiloutuessa toistensa selkiensä taakse otti vetovastuun itsevarmasti vaihdosta peliin tullut Daniel Mahader. Tässä kohtaa vihamielinen kajaanilaisyleisökin sen jo tiesi, että Danielilla ei juurikaan mahdollisuuksia olisi päästä tuulettamaan maalin merkiksi. Oikealle suuntautunut laukaus ei ollut kehno, mutta sanomattakin se on selvää, että Heikki Havana oli tässäkin laukauksessa etevämpi pitäen lukemat siedettävissä numeroissa 3-0.

Patrikilla ja Heikillä riitti lauantaina töitä.

Loppuun asti lukemat eivät kuitenkaan näissä säilyneet. Viimeisen kympin aikana kotijoukkue iski vielä kahdesti. Patrik Peltoniemen kirotessa pohjettaan alkoi viimeinkin avauskokoonpanoon noussut Tuomas Kleemola esittelemään omia jonglööritaitojaan kajaanilaisilla. Pallonmenetyshän sieltä tuli ja kun samaan aikaan puolustuksen kaveri Peltoniemi kituu kentässä pääsi Ärjy vyöryttämään hyökkäyksen vapaasti kohti Havanan maalia. Kovalainen kiittää ja puttaa lukemiksi 4-0.

Minuutteja tästä ja tuoreilla jaloilla kiitänyt Jarkko Pekkarinen liitää laidasta läpi ja nostaa loppulukemiksi 5-0 yli voimattoman Havanan.

Kauhunsekaisin tuntein aamupäivästä kohti Vimpelinlaaksoa lähteneet Pojat selvisivät kauden viimeisestä vierasottelusta jokseenkin kuivin jaloin. Bensa loppui koneesta toisella jaksolla, mutta peliasenne oli rohkeampaa ja positiivisempaa kuin monessa ottelussa täydellä kokoonpanolla. Erityiskiitos kotijoukkueelle hyvästä ottelutapahtumasta sekä Vimpelinlaakson äkäisille kannattajille.

Viikon päästä lauantaina kausi saadaan päätökseen, kun Villan Pojat isännöi Oulunsalon Palloa, joka taistelee sarjavoitosta vielä ainakin teorian tasolla. Panosta siis ottelussa riittää. Tervetuloa Pateniemeen.