Tekantin otteluraportti: Mattila ja Lapinniemi lähettävät Pojat Neloseen

Puleward City – Villan Pojat 1-2 (0-1)

Lauantaina oli Villan Poikien lyhyen historian suurin päivä, kun joukkue pelasi noususta tarunhohtoiseen Pohjois-Suomen Neloseen kaudeksi 2022.

Panoksia ottelusta Puleward Citya vastaan ei puuttunut, vaan askelmerkit ennen lauantaipäivän taistoa olivat kaikilla tiedossa; kotijoukkue Puleward tarvitsi ottelusta voiton, jolla keltapaidat olisivat kiilanneet sarjataulukossa Villan Poikien ohi sarjanousuun oikeuttaville sijoille. Pojille taas ottelusta riitti tasapelikin varmistamaan paikan Nelosessa, mutta häviöön ei ollut varaa.

Hiukkavaarassa pelattu ottelu olikin houkutellut kentän laidalle kiitettävän määrän yleisöä seuraamaan ottelua syksyisestä vesisateesta huolimatta. Molemmat joukkueet olivat myös saaneet ottelun arvoisesti paljon leveyttä vaihtopenkille tuoreita jalkoja tuomaan.

Villan Poikien avauskokoonpano otteluun.

Ottelussa kuskin paikan ensivihellyksestä alkaen otti punaiset, jotka pitivät palloa pitkiä jaksoja Pulewardin pelaajien tyytyessä tarkkailemaan mahdollisia riistopaikkoja keskialueella. Pojat saivatkin otteluun pallonhallinnan tuloksena salama-alun, kun laitaduo Heliste-Peltoniemi pelasi hyvän kombinaation, joka vapautti Helisteen laidalta karkuun, Heliste löysi maalin edustalle hiipineen Teemu Mattilan, joka pääsi siirtämään vierailijat 0-1 johtoon.

Teemu Mattila tutussa touhussa.

Maali vapautti punapaitojen pelaamista ja ensimmäinen jakso näyttikin ajoittain, että voittajasta ei lauantaipäivänä ole epäselvyyttä, niin paljon parempi vierailija paikoittain oli.

Ensimmäisen jakson lopulla Puleward sai kuitenkin rakennettua pari maukasta maalintekopaikkaa, parhain näistä siunautui liukasliikkeiselle Severi Manniselle, jonka vasemman jalan laukaus kuitenkin karkasi taivaan tuuliin.

Puoliaikavihellyksen koittaessa Gonzalez & Määttä tekivät tarvittavat vaihdot, jotta pelin tempo saatiin pidettyä korkeana, vaihtoon asteli laitapuolustaja Sami Paloniemi ja hänen paikkansa otti Fraser Lennox, keskikentälle lisävoimaa tuotiin myös tuomalla pallojonglööri Jaakko Nissilä Tuomas Turusen tilalle. Manageri Pasi Laukkaa ei näkynyt enää tässä kohtaa kentän laidalla, toppari Tuomas Kleemola kyllästyi managerin huuteluun ja hätisti hänet katsomaan ottelua metsän laitaan.

Jaakko Nissilä oli toisen puoliajan onnistujia. (Arkistokuva)

Toinen jakso ei kuitenkaan lähtenyt käyntiin samanlaisena riemukulkueena ensimmäisen jakson tapaan, vaan Puleward puski päälle kuin yleinen syyttäjä. Puolustuksen rauhallisuus tuntui olevan tipotiessään, liekkö syynä vastustajan prässipeli vaiko jalkojen tärinä saunailtaa ja nousujuhlia miettiessä, kuka tietää.

Pallollinen peli sakkasi pahasti toisella jaksolle, pitkiä minuutteja on puolustaa koko toinen jakso, jos ei yhtään ole itse pelivälineessä kiinni.

Toppari Mika Mäntynen

Noin vartti toisen puoliajan alkamisen jälkeen Puleward saikin taistelustaan palkinnon, kun kulmapotkusta kolossimainen toppari jyräsi Ville Määtän allensa ja puski ottelun tasoihin. Pojat kuitenkin pelasti linjatuomari, joka oli havainnut pallon käyneen yli päätylinjan keskitysvaiheessa, joten keskialoituksen sijaan ottelua jatkettiin maalipotkulla ja lukemat säilyvät edelleen lukemissa 0-1.

Ottelun 67. minuutilla lopulta edes tuomaristo, saati punanuttujen puolustus ei pystynyt estämään pallon päätymistä ohi Jesse Ivanoffin. Puolustuslinjan avaus jäi puolitiehen, josta Puleward käänsi pelin nopeasti kohti Poikien maalia ja Tuomas Kleemolan hidas askellus ei ollut riittävää estämään Severi Mannista, joka laukoi ottelun tasalukemiksi 1-1.

Maalista vain lisävirtaa saanut kotijoukkue oli nousupaikasta tässä kohtaa vain maalin päässä ja viimeistään tässä kohtaa Pasi Laukan sydän jätti jossakin lähimetsikössä lyönnin välistä, pitkät 23 minuuttia seurata ottelua.

Hetkinen tasoitusmaalin jälkeen kotijoukkueen Kim Vanda karkasi vielä laidalta nokikkain kohti Jesse Ivanoffin maalia, mutta tällöin kajaanilainen otti pidemmän korren Pulewardin Vandasta. Tämä tilanne kuitenkin riitti Tuomas Kleemolalle, joka sai tarpeekseen ja on ilmoittanut palaavansa takaisin seuran toimintaan vasta 10 kiloa laihempana turhauduttuaan omaan hitauteensa. Kentällä Gonzalez lähetti juoksemaan Patrik Peltoniemen hyökkääjien perään viimeiseksi 15 minuutiksi.

Lopulta kuitenkin vaihtopenkin, seuran hallituksen ja pelaajien paremmat puoliskot päästi piinasta kukas muukaan kuin Mr. Villan Pojat, kapteeni Mikko Lapinniemi, joka pääsi herkuttelemaan pallon lähes tyhjään maaliin. Teemu Mattila prässäsi pallon Pulewardin maalivahdilta, joka rohkeasti pelasi jalallaan ottelun viimeiset minuutit, Mattila löysi maalin edustalta Lapinniemen, joka laukoi vapauttavan 1-2 voittomaalin ottelun 89. peliminuutilla.

Juomat saivat kyytiä ottelun jälkeen Hiukkavaarassa.

Viimeiset minuutit olivat enemmän ja vähemmän pelailua, manageri Laukkakin palasi kentän laidalle metsäkävelyltään sihteeri Timo Hoikkalan syleiltäväksi, ottelun tuomari Matias Kaarela vihelsi ottelun päättyneeksi ja vierasjoukkueen juhlat saivat alkaa.

Peliesitys ei missään nimessä ollut kauden tasapainoisinta, joukkueella oli ensimmäisellä jaksolla paikat tehdä useampikin maali, mutta kunnia kuuluu myös vastustajalle, joka tuli toiselle jaksolle väkevästi peliin ja oli lähellä ottaa sarjanousun Poikien kustannuksella. Talven aikana nähdään mitä liikkeitä Palloliitto tekee ja nouseeko Villan Poikien, Kainuun Ärjyn sekä Sirkkakosken Sisun lisäksi vielä esimerkiksi Puleward City.

Joukkueen ilta jatkui sponsori Hauru Oy:n tiloissa saunaillan merkeissä, jossa palkittiin pelaajia, siitä raporttia myöhemmin laajemman analyysin kera.