Tekantin otteluraportti: Taistelutasapeli siirtää ratkaisun lauantaille

Keskiviikon vierailu Haukiputaan Kellossa oli ennakkoon jo seuran mediaosaston puolella tuomittu kohtalon otteluksi, joista ilman pisteitä, mieluusti kolmea ei olisi lupa kentältä poistua.

Sarjataulukon kärkikahinoissa alkukauden viihtynyt kotijoukkue KTU oli ainakin nimellisesti skoutattu hyvin ja valmennus oli teroittanut pelaajien päähän pitää tarkalla silmällä hyökkäyspään tehoduoa Asikainen & Bouhia.

Ville Lindholm tuurasi Mikko Lapinniemiä kapteenina.

Itse otteluun Poikien valmennus oli laatinut pragmaattisen lähestymistavan, jossa keskikentän mikkihiiret oli korvattu karvaisilla ja lihaksikkailla miehillä. Kellon postimerkkikentälle oltiin päätetty lähteä rymistelemään ja ottamaan pallo haltuun vaikka väkivalloin.

Kokoonpano otteluun KTU:ta vastaan.

Ottelun ensimmäiset minuutit lähtivät tunnustellen liikenteeseen, peliä pyrittiin rakentamaan laitojen kautta jättäen keskikentän potentiaaliset vaaralliset pallonmenetykset vähemmälle toivoen tämän hillitsevän kotijoukkueen vaaranpaikkojen syntymistä.

Valmennuksen mikrovalmennus oli kuitenkin jälleen mennyt ohi kuurojen korvien kotijoukkueen siirtyessä 1-0 johtoon ottelun 15. peliminuutilla Bouhian tällätessä pallon upeasti puolivolleysta kulmapotkun jälkitilanteesta. Heikki Havanan leut jähmettyivät laukauksesta paikoilleen miehen jähmettyessä laukauksen edessä suolapatsaaksi.

Läpi ensimmäisen jakson valkoisissa paidoissa pelanneet Villan Pojat kärsi myötäisestä tuulesta, joka hankaloitti ahtaalla kentällä joukkueen pidempiä pelinavauksia. Pelin puuroutuessa keskikentän vääntötaistoksi oli maalipaikat molempiin suuntaan ensimmäisellä jaksolla kortilla kummankin joukkueen hukatessa yhdet hyvät tilanteet lisämaalien tekoon.

Puoliajalla kriisissä ja kauden taitekohdassa oleva joukkue sai kuulla sihteeri Timo Hoikkalan saarnan kera puheenjohtaja Laukan, jotka uhkasivat peruuttaa saunaillan ja korottaa kausimaksuja tulevalle kaudelle, jos maaleja ei ala syntyä toisella jaksolla.

Ja niitähän syntyikin, vastoin toiveita maalinteon aloitti kuitenkin KTU. Pelikellon näyttäessä 56. minuuttia Asikaisen antama kulmapotku tavoitti höyryjunan lailla takatolpalle puksuttaneen Ilkka Martikaisen, joka jyräsi pallon maaliin tehden lukemiksi 2-0.

Hema Järvelästä on muodostunut keskikentän mörkö.

Uskon kenties jo jollakin tässä kohtaan jo horjuvan otti Teemu Mattila kuitenkin joukkueen reppuselkään, kun joukkue sitä eniten tarvitsi. Vaarattoman näköisessä tilanteessa Mattila painoi sitä kuuluisaa pyyteetöntä prässityötä, joka maksoi hedelmää sopivalla hetkellä. KTU-puolustuksen ja maalivahdin kommunikointi petti pahemman kerran; puolustajan pudotus karkaa yli vastaan tullen maalivahti Eeli Jämsän, josta Mattila karkaa puttaamaan pallon maaliin kaventaen lukemat välittömästi numeroihin 2-1.

Diktaattorimaista päätäntävaltaa ottelussa käyttänyt pelaaja-valmentaja Kleemola pisti kavennusmaalin jälkeen kuitenkin vaihtoruletin liikkeelle vaihtamalla kaiken kentälle jättäneen Heino Järvelän ulos ja vapauttamalla Juha Salmelan irti topparin paikalle.

Salmela kiittikin luottamuksesta repimällä kellolaisen maihin rangaistusalueen sisällä vain minuutteja tästä. Salmela piti vihellystä aivan ”höpöhöpö-tuomiona”.

Heikot sortuu elon tiellä, kiviä taskuun, ynnä muut solvaukset

Juha Salmela

Rangaistuspotkua asettumaan ampunut Aatu Asikainen oli selkeästi kelannut Villan Poikien YouTube-kanavalla löytyviä videoita, joissa Heikki Havana on toistuvasti kieltäytynyt päästämään rangaistuspotkuja selkänsä taakse. Pallo luonnollisesti päätyi Havanan käsiin, jonka jälkeen bileet saattoivatkin alkaa Poikien vaihtopenkillä.

Torjunnasta selkeästi kateellinen ottelun erotuomari, taikka mahdollisesti syynä saattoi olla myös ikämiespeleihinkin jo kokeneen Havanan jalkatyöskentely viivalla aiheuttivat kuitenkin rangaistuspotkun uusimisen, jolloin Asikainen sai uuden mahdollisuuden ohittaa kissapedon refleksein varustetun Hailuodon Higuitanin.

Kuten lukijat varmaan jo tässä kohtaa arvaavatkin kävi tämäkin rangaistuspotku korkeintaan intervallityyppisenä harjoitteena maalivahdillemme, joka joutui kaatumisen lisäksi nousemaan myös kentän pinnasta ylös.

Tuomas Kleemola oli kuitenkin jo tässä kohtaa turhautunut, maali ja mieluusti maaleja tarvittaisiin, joten penkin pohjalta kaivettiin vielä Manu Mäkelä sekä Kleemola itse tuomaan tulitukea hyökkäykseen.

Tyypillisesti tässä kohtaa kaikki normaalin jalkapallo-ottelun lainalaisuudet poistuvat ja kentällä alkaa tapahtumaan Poikien kannalta hyviä ja vähän vähemmän hyviä asioita.

Tikittävän aikapommin tavoin toimiva Villan Poikien keskikenttä pysyi vastoin OuTa-kohtaamista tiiviinä ja paikkoja alkoi syntymään kohti Jämsän vartioimaa KTU-maalia.

Lopulta 82. minuutilla väistämätön tapahtui, kun puskutraktorin lailla liikkuva Ville Määttä oli nostanut itsensä keskikentälle väänsi pallon kulmalipun tuntumassa itselleen ja tarjoili munkin Kleemolalle, joka yllätti jälleen itsensä lisäksi kaikki muut leipomalla pallon etuylänurkkaan.

Tasatilanne aiheutti vieraille päänsisäistä dilemmaa, tasapeli jättäisi kaiken avoimeksi kohti yläloppusarjaa, mutta taasen voitto toisi varmuudella paikan auringossa, jota on voitu muutaman kierroksen ajan pitää Poikien ensimmäisenä maalina.

Lisäajalla vierailijat saivat vielä valtaisan vyörön kotijoukkueen maalille, joka siivottiin maalivahti Jämsän sekä hänen puolustusadjutanttiensa avulla useampaankin kertaan maaliviivalta.

Lopulta ottelun tuomari päätti pelin lukemiin 2-2, joka jätti kentälle molemmille joukkueille hiukan haljun kuvan. Lukemia voidaan kuitenkin pitää jokseenkin ansaittuina.

Villan Poikien kausi tulee jatkumaan elokuun lopussa. Ketä vastaan, niin se selviää viikonlopun aikana, jolloin alkusarja pelataan päätökseensä.