Tekantin otteluraportti: Tarmo taipuu Torniossa

Tornion Tarmo – Villan Pojat 0-1 (0-0)

Kesä näytti ensimmäisiä merkkejään lämpöisessä säässä pelatussa ottelussa lauantaina Tornion Tarmon isännöidessä Villan Poikia idyllisessä Tornion Puuluodossa.

Kesän merkkejä on myöskin pelaajapula, joka näytti kyntensä myös pelipäivän aattona, kun ensiksi Mohammad Salehi sai komennuksen työmaallensa ja vielä tämän lisäksi Mikko Lapinniemi nappasi itsellensä kuumeen ja jättäytyi ottelusta sivuun. Positiivisena paluumuuttaja vaihtopenkille saatiin kuitenkin Tornion tukkajumala Verner Janné naurattamaan paikalle löytäneitä nuoria naisia.

Avauskokoonpano ToTaa vastaan.

Kokoonpanosta saatiin kuitenkin iskukykyinen ja penkiltäkin oli uhkaa tuomassa maalintekoon niin Lennox, Turunen, Mäkelä kuin myös Kleemola.

Kotijoukkue ToTa oli skoutattu poikkeuksellisen hyvin ainakin näin Nelosdivarin mittapuulla. Vakoojat olivat käyneet katsomassa Tarmon avauskierroksen kamppailun Puleward Citya vastaan Oulussa sekä Tornion kontaktit oli otettu aktiiviseen käyttöön ennen ottelua.

Ottelun alku oli vierailijoiden osalta pallollisesti haastava, harjoituksissa korostettu lyhytsyöttöpeli haki uomiaan Tarmon korkean prässipelin alla ja pallon toimittaminen hallitusti hyökkäyssektorille oli työlästä.

Vastavuoroisesti aikaisempina vuosina puolustuspeliä leimannut tietynlainen pehmeys on ollut viime otteluissa poissaan, kuin myös lauantaina. Puolustukseen komennettu Ville Määttä muodosti toimivan toppariparin raahelaiskollegansa Ville Lindholmin kanssa. Heidän edessään luutineet Niko Junkkari ja Eeli Sissonen pitivät huolen että vastustajan keskikenttä ei hyppinyt liikaa puolustuksen silmille.

Niko Junkkari (oik.) oli vahvalla pelipäällä.

Pelin ensimmäistä jaksoa molemmilla joukkueilla leimasi hankaluus murtautua maalintekosektoreille. Puoliajan ainoa todellinen paikka maalintekoon muodostui ToTalle noin 30 minuutin kohdalla, kun kulmapotkun jälkitilanteesta pallo jäi pyörimään Poikien maaliviivan tuntumaan, mutta vierasjoukkueen puolustus sai siivottua pelivälineen turvallisimmille vesille.

Puoliajalle suunnattiinkin tasalukemissa 0-0, joka jätti todennäköisesti molempien joukkueiden valmennukset haromaan hiuksiaan, kuinka lauantaipäivän ottelussa oikein palloa saataisiin toimitettua vastustajan maaliin.

Vierasjoukkue ei tehnyt puoliajalla vaihtoja, vaan luotti samaan miehistöön, joka aloitti ottelun. Laatua tekemisessä valmentaja Määttä kaipasi ennen kaikkea laitapelaamiseen, jonne pallot pitäisi saada vikkelille Tuomas Helisteelle sekä Tommi Wellingille.

Puoliaika teki punaisille hyvää, Puuluodon tyylikkäästä hirsipukukopista saapui taisteluasenteelle varustettu vierasjoukkue ja kaksinkamppailutilanteet alkoivat kääntymään järjestään Pojille.

Riistojen myötä painopiste ottelussa alkoi kääntymään kohti Tarmon maalia ja palloa päästiin hallitsemaan keskikentän näkökulmasta huomattavasti potentiaalisimmilta sektoreilta, josta Sissonen-Mesilaakso-Junkkari -kolmikko pääsi pelaamaan enemmän hyökkäävää peliä.

Paineen alla Tarmo sortuikin virheeseen omassa boksissaan, kun Jari Jefremoff kompuroi jalkoihinsa kantapääkikkansa jälkeen ja käpälöi palloa kädellään. Kosketus palloon ei kummoinen ollut, mutta tilanne ei jättänyt oikeastaan muuta vaihtoehtoa erotuomarille, kuin viedä pallo rangaistuspotkupisteelle. Pallon taakse asteli pilkkuvastuun itselleen ottanut Tuomas ”Skotti” Heliste ja sijoitti pallon vuorenvarmasti maalin vasempaan alanurkkaan tehden lukemiksi 0-1.

Pietari Portimo on rangaistuspotkussa aseeton.

Maalin jälkeen pelin luonne ei juurikaan muutu, Tarmo joutuu turvautumaan Villan Poikien ensimmäisen jakson helmasyntiin ja avaamaan palloa puolustuslinjasta kohti hyökkääjiään, joka on kuin tehty Ville&Ville toppariparille. Suurimmat uhat tuottaa torniolaisten vikkeläjalkaiset Pauli Sammallahti ja Lauri Koivumies yksittäisillä juoksuillaan.

Tilanneköyhästä taistelupelissä ei paikoilla juhlittu myöskään toisella jaksolla ja niin tasoitusmaali, kuin myös Villan Poikien toinen onnistuminen ei näyttänyt todennäköiseltä.

Viimeisellä kymmennellä minuutilla kehiin päästettiin vielä laidalle raatamaan Fraser Lennox sekä Manu Mäkelä, kuin myös viimeisillä minuuteilla Tornion oma poika Tuomas Turunen.

Tarmon kiri ei tuota todellisia vaaranpaikkoja pätevästi esiintyneen Perttu Moilasen veräjänsuulle, joten Moilanen saa vieläkin jatkaa nollapeliputkeaan seuran virallisissa otteluissa.

Voitosta ei liikaa sovi juhlia järjestää, vaan maanantain harjoitusten jälkeen päästäänkin klassisen viikkokierroksen makuun, kun keskiviikon kotiottelussa tulee vastaan aina rakas Puleward City. Tämä ottelu tullaan myös streamaan suorana seuran YouTube-kanavalla ja tällä kertaa ihan oikeasta kuvaustornista, kiitos kaupungin työntekijöiden.