Villan Poikien kausiennakko 2023

Rakkauden kesä 2023. Yksitoista punapaitaista gladiaattoria ja pallo. Lauantain alkuiltapäivän kuuma ja kostea Heinäpään luonnonsuojelualue. Silminnähden väsyneet, kenties edellisen yön paikallisissa soittoruokaloissa viettäneet kauniin pelin palvojat kentän laidalla. Vielä pidempään yöjalassa viihtyneet, mutta silti ilmiömäisen kevyellä askeleella prässäävät vastapuolen pelurit. Kivikasvoisen armottomat, mutta ehdottoman reilut oikeudenjakajat. Tolppa sisään tai tolppa ulos, ylempi tai alempi jatkosarja. Voitto tai kuolema. Maailman kaunein pohjoisen Nelonen.

Villan Pojat lähtee seurahistorian viidenteen kauteen Nelosessa kovalla latauksella. Joukkue herätti kiinnostusta ja uusia vahvistuksia kerättiin pitkin talvea. Hiljakseen aloiteltu harjoituskausi räjähti toden teolla käyntiin Suomen Cupin myötä. Hienoisista alkuvaikeuksista huolimatta OuJK kaatui Cupin ensimmäisellä kierroksella selvähkösti. Toisella kierroksella vastassa oli Kolmosen kivikova HauPa. Ylempisarjalainen osoittautui maalin verran paremmaksi.

19.3. OuJK – Villan Pojat 1–3 (Mattila, Bouhia, Heliste)
7.4. Villan Pojat – HauPa 3–4 (Sormunen, Mattila 2)
21.4. Villan Pojat – Ajax Sarkkiranta 1–1 (Heliste)
25.4. Villan Pojat – JPJ 8–0 (Väyrynen 3, Mattila 2, Peltoniemi, Heliste, Järvelä)

Teemu Mattila, talvikauden paras maalintekijä.

Joukkue

Maalivahdit
#1 Heikki Havana (viides kausi Villan Pojissa)
Kaiken nähnyt ja kokenut maalivahti-ikoni on edelleen takuuvarmaa Nelosen tasoa. Vanha kettu ei diivaile, vaan istuu myös penkillä tarvittaessa, ajoittain jopa selostuskopissa.

#71 Perttu Moilanen (kolmas kausi)
Pelasi täydet minuutit Suomen Cupissa. Viime kauden peleissä venyi ajoittain Urheiluruutu-tason torjuntoihin.

#92 Jesse Ivanoff (kolmas kausi)
Täydentää sarjan laadukkaimman maalivahtikolmikon. Viime kaudella vähemmällä vastuulla, ajoittain jopa vaihtopelaajana kentälle. Tolppien välissä kuitenkin samaa raudanlujaa tasoa kuin kollegansakin.

Puolustus
#2 Mika Mäntynen (viides kausi)
Pitkän linjan Poika. Loukkaantumiset vievät veronsa, mutta kunnossa ollessaan luottotoppareita. Fyysinen preesens ei yllä vastustajan maalille asti, edellinen täysosuma punapaidassa täyttää syksyllä kuusi vuotta.

#3 Valtteri Impola (neljäs kausi)
Peruspakkien aatelia. Cup jäi pelaamatta, mutta sarjassa vakionimi puolustuksen vasemmalle laidalle.

#5 Patrik Peltoniemi (neljäs kausi)
Mitä Impola vasemmalla, sitä Peltoniemi oikealla. Takuuvarmojen laitapakkien nimet löytyvät avauskokoonpanosta yhtä varmasti kuin Koivuniemi sunnuntaiaamuna padelkentältä.

#12 Niko Junkkari (kolmas kausi)
Timantinkova peluri käytännössä kaikilla pelipaikoilla. Ylempiä sarjatasoja vuosikausia höylännyt Nedu saapui Villan Poikiin päätettyään ottaa etäisyyttä huippujalkapalloiluun kuin Litmanen Lahteen palatessaan. Harjoituskaudella esiintynyt puolustuslinjassa, mutta kaikkien kauniin jalkapallon ystävien toiveissa on nähdä keskikentän pyhä kolminaisuus Junkkari-Lapinniemi-Koivuniemi.

#24 Hamish Pegg (debyyttikausi)
Jatkaa Poikien brittiperinteitä, viime kauden Trainspotting ja Ewan McGregor on päivitetty muotoon Notting Hill ja Hugh Grant. Oulun jalkapallossa on totuttu näkemään leikkausta vaille lääkäreitä, kuten verisuonikirurgi Juntunen ja kirurgi Mäkelä, mutta Pegg on lääkäri myös paperilla. Lupaavia otteita HauPa-ottelussa.

#28 Tuomas Kleemola (seitsemäs kausi)
Poikien sotaratsu, joka olisi pitänyt vapauttaa niskalaukauksella vehreämmille laitumille viimeistään 2020. Kokemuksien perusteella ei ymmärrä vaihtaa seuraa ennen kuin on tuhonnut sen olemassaolollaan (Pattijoen Tempaus sekä Inter Välivainio Football Club). Tarvittaessa voidaan laittaa seisomaan joko hyökkäykseen taikka puolustukseen ja käskeä potkaisemaan lähelle tulevia palloja ja/tai jalkoja.

#35 Anssi Sonninen (debyyttikausi)
Nuori lupaus Sonninen kärkkyy peliaikaa laitapakkiosastolla. Talven peleissä ei ehtinyt antaa isompia näyttöjä, mutta kesän edetessä minuutteja on varmasti tarjolla.

#36 Verner Janné (kolmas kausi)
Tornion tukkajumala on tekemässä paluuta pelaavaan kokoonpanoon. Pallovarmana puolustajana tarjoaa valinnanvaraa valmennukselle, jos kasarihevi ja armoton sähkökitaran kurittaminen ei vie miehen mielenkiintoa.

#37 Jose Nissinen (debyyttikausi)
Malmin puskutraktori ei harjoituskaudella keskittynyt hienostuneeseen pallonhiplailuun, vaan rentoon ja ronskiin vapaan tyylin luutimiseen Poikien alakerrassa. Pelinumero kuin Litmasella, pelityyli kuin Hyypiällä. 

#66 Hugo Hietajärvi (toinen kausi)
Liittyi joukkueeseen viime kauden lopulla, mutta on jo vakiinnuttanut paikkansa puolustuksen keskiössä. Joukkueen nuorempaa polvea, varmoilla peliesityksillään muistutus kokeneemmille kollegoilleen siitä, että hiekka on käymässä vähiin tiimalasissa.

Keskikenttä
#4 Mikko Lapinniemi (seitsemäs kausi)
Kapteeni ja herrasmies. Villa-kärki Turusen koulukummi kahdenkymmenen vuoden takaa. Riistää palloja vastustajalta maalla, merellä ja ilmassa. Vuodesta toiseen iso vastuunkantaja punaisten keskikentän sydämessä.

#7 Miikka Koivuniemi (viides kausi)
Viattomana nuorena miehenä vuonna 2018 seuraan saapunut Koivuniemi on palannut etelän hairahdukseltaan ja on tätä nykyä seuran kaikkien aikojen maalintekijä sekä tarvittaessa ääntään korottava johtohahmo. Huononakin päivänä Kolarin mies on kykenevä tekemään taikoja, joilla otetaan koko joukkue reppuselkään.

#10 Topias Mesilaakso (kolmas kausi)
Nuori upseeri palaa vihreistä punaisiin kesähelteillä. Nähtäväksi jää miten vuoden komennus on vaikuttanut silkinpehmeään pallokosketukseen. Pikimustien kiharoiden takaisinkasvatus on aloitettava heti, kun aamut sen sallivat. Meri-Toppilan Maradonan kutreja tarvitaan akuutisti punanuttujen avohakkuualuetta muistuttavalle keskikentälle.

#11 Janne Arola (toinen kausi)
Loukkaantumiset vaivaavat, mutta aina kentälle asti päästessään perusvarmaa suorittamista. Rikkonaisista kausista huolimatta nimi herättää edelleen pelonsekaista kunnioitusta juniorivuosien vastustajissa.

#21 Hicham Bouhia (debyyttikausi)
Villi kortti Villan keskikentälle. Talvikauden peleissä ennakkoluulottomia esityksiä, joilla on lähellä jopa avauksen paikkaa sarjakauden alkaessa. Tanssi- ja painiravintolahuhujen mukaan kaapattiin KTU:n riveistä vähintään kuusinumeroisella summalla.

#22 Manu Mäkelä (toinen kausi)
Positiivisen energian lähettiläs Manu on valmentajan unelmapelaaja. Mies urakoi viime vuonna niin laitapakkia, laitalinkkiä kuin myös välillä keskikenttää ilman vastaväitteitä. Joukkuepelin aatelia oleva mies on tehty posliinista ja ei ole vielä tervettä päivää Villan Pojissa nähnyt. Ehkäpä tuleva kesä on Mäkelän vuosi?

#23 Ville Määttä (neljäs kausi)
Listattakoon keskikentälle, vaikka pelannee jälleen tarpeen mukaan mitä tahansa pelipaikkaa maalivahdista hyökkääjään hyvällä menestyksellä. Raahen Michael Bolton toimii Villan Poikien brändilähettiläänä naisväen yleisösegmentissä.

#56 Heino Järvelä (toinen kausi)
Järvelä saapui Villaan kovalla CV:llä Vaasasta viime kesällä. Täyteen liekkiin leimahtamista punaisten keskikentällä vielä odotetaan, mutta kipinöitä on jo nähty.

Hyökkäys
#6 Mikael Väyrynen (debyyttikausi)
Todellinen jokeripelaaja punaisten hyökkäykseen. Ainuttakaan miesten sarjapeliä ei tilillä vielä ole, mutta se ei todellakaan tarkoita, etteikö Väykkä olisi valmis isoon rooliin joukkueessa. Potentiaalia olla alkavan kauden supernova.

#9 Teemu Mattila (neljäs kausi)
Aloittaa jo neljännen kauden Poikien riveissä. Ysipaidalle kunniaa tekevä Mattila edustaa klassista maalintekijää, joka tarjoilun vain pelatessa on sarjan kovimpia roolissaan. Ikä ja isyys on hionut Temenkin luonteesta terävimmät kulmat pois, mutta paikan saadessaan mies kurittaa silti armottomasti Nelosen veräjänvartijoita.

#14 Tuomas Turunen (kolmas kausi)
Tervaharjun Torres virittelee siviilielämän kiireiden keskellä paluuta pelikentille. Aina läsnä, mutta ei koskaan paikalla. Tulevalle jälkikasvulle on jo värvätty naisten maajoukkueen tähtipelaaja henkilökohtaiseksi maalintekovalmentajaksi, jotta sukurasite kroonisesta maalipuiden kolistelusta ei siirry eteenpäin.

#16 Tommi Welling (kolmas kausi)
Futsalkentiltä kesäkauteen ponnistava puolustava hyökkääjä. Ei herkuttele maaleilla, mutta paiskii hommia ja tekee tarvittaessa myös likaista työtä hyökkäyspään väännöissä.

#17 Eerotapio Sormunen (debyyttikausi)
Juonikas Erzi tuo kaivattua taitoa Poikien puujalkaiseen joukkueeseen. Jalat ja suu käyvät kilpaa miehen kipittäessä pallon kanssa kohti tuskanhikeä valuvaa vastustajan puolustusta. Hyvänä päivänä kenties koko sarjan parhaimpia 1v1 -pelaajia.

#32 Tuomas Heliste (viides kausi)
Skotti Heliste harppoo päättäväisesti eteenpäin oikealla laitakaistallaan. Joko tällä kaudella maalihanat aukeavat kunnolla? Talvella maaliverkko on heilunut säännöllisesti.

#33 Marko Hommy (debyyttikausi)
Ohuehkolla junioritaustalla operoiva Hommy saa pistää parastaan, jotta raivaa tiensä pelaavaan kokoonpanoon. Nuori ori kärkkyy kuitenkin varmasti nälkäisenä mahdollisia näyttöpaikkoja.

Taustajoukot
Chijoke Festus (debyyttikausi valmentajana, toinen pelaajana)
Cupin peleissä kävi kentällä näyttämässä, ettei silkinpehmeä pallokosketus ole kadonnut. Pääpaino kuitenkin valmentamisessa. Rennonletkeä asenne, mutta hommat tehdään tosissaan.

Niko Tikkanen (debyyttikausi)
Vasta 18-vuotias kakkosvalmentaja OLS-taustalla. Perustelee ja on perusteellinen. Pidetty tyyppi, tulevaisuuden lupaus.

Harri Hietajärvi
Koulinut joukkueelle yhden laatutopparin ja ottanut myös huoltajan tehtävät haltuun vahvasti.

Timo Hoikkala
Sihteeri ja saunamajuri. Yksi seuratoiminnan tärkeistä, mutta yleisölle näkymättömistä tekijöistä.

Pasi Laukka
Villan Poikien lentävä manageri. Amerikan Basso elää ja hengittää jalkapalloa valtavalla tunteella avauspotkusta loppuvihellykseen.

Raahen Ridge ja Thorne Forrester.

Yleiskatsaus sarjaan ja spekulaatio sijoituksista

Spekulaatioista vastaa puolueellisista asiantuntijoista koostuva lautakunta, jonka veikkaukset eivät edusta seuran mielipidettä (tai edes omaansa, jos menevät väärin).

Kahdentoista joukkueen tasokkaassa sarjassa on kahdeksan joukkuetta Oulusta ja lähialueilta, kaksi Lapista ja kaksi Kajaanista. Viime vuoden kärkikaksikolla Ärjy-OuTa ei nousuhaluja liene edelleenkään, KaPa sen sijaan halunnee Kolmoseen. Villan Pojat on ilmoittautunut nousukamppailuun jo Ruudun lähetyksissä asti.

Ylempää keskikastia lähdettäneen muodostamaan tässä veikkauksessa KTU:n ja Ajaxin, kenties FC Raahenkin varaan. Vaikeuksissa sarjan pohjalla lienevät viime kaudellakin alempaa loppusarjaa vääntäneet porukat. Santa Clausin lasketaan punnertavan itsensä harmaaseen keskikastiin.

Vääntö on hurjaa ja miehet isoja, mutta lautakunnan saunan kiukaasta kaikuva usko on vahva. Pojat Kolmoseen, joko sarjavoitolla tai viimeistään kabiinin kautta. Kajaanin porukat roikkuvat tiukasti selustassa, mutta Pateniemen syksyssä kyyti on liian kylmää.

1. Villan Pojat 
Ainoa sijoitus, jolla koko kirjoitus läpäisee Poikien some-osaston ennakkosensuurin. Villan Pojat on tänä vuonna entistäkin kovempi, nopeampi, vahvempi. Keski-ikä lienee jossakin 25 vuoden paikkeilla (Ilman Heikki Havanaa 21 vuotta), ja jokainen avauksen pelaaja juoksee Cooperin testissä vähintään 2500 metriä (Ei Heikki Havana). Pelaajarosteri niin laaja, että Kajaaniinkin saadaan täysi aloituskokoonpano. Vamos, liekki ja täyttä Laukkaa.

2. Kajaanin Palloilijat
KaPa satsaa isosti joukkueeseensa Nelosessa ja on hankkinut laatua pelaajista, jotka ovat pelanneet valtakunnallisissa sarjoissa useita vuosia. Lautakunnan lapsenusko kuitenkin haluaa sanoa, etteivät isot setelit tuo pelikaudella automaattista sarjavoittoa.

3. Kainuun Ärjy
Kainuun kokeneet kehäketut voittivat Nelosen kaudella 2022, mutta jatkavat sarjassa myös tulevana kesänä. Kaiken nähneet ja kokeneet valkopaidat asettivat siviilielämän ja perhearjen Kolmosen tuoman matkarasituksen sekä tiiviimmän harjoitusarjen edelle. Ärjyn pelurit tietävät miten jalkapalloa pelataan ja näyttävätkin taitojaan niin hyvin, kuin kipeillä ja kolottavilla polvillaan suinkin kykenevät. Vimpelinlaaksosta ei montaa pistettä kesällä viedä, mutta nousu tuskin kelvannee edelleenkään.

4. FC Raahe
Monen Villan Poikien pelaajan kasvattajaseura FC Raahe tippui Kolmosesta Neloseen. Joukko nuoria pelaajia höystettynä kokeneilla AS Moonin futsalistoilla tulee olemaan Nelosessa kova. Futsal tuo omat haasteensa Raahessa varsinkin syksyllä. Kaipuu Kolmoseen on varmasti kaupungissa kova jälleen kaudeksi 2024.

5. Oulun Tarmo
Laadukasta futista jauhava OuTa on jälleen vuoden kokeneempi. Edustaa Nelosessa pysyvyyttä, johon Poikien tapaan on merilappilaisten hyvä tulla ja jämähtää rakentamaan perhehelvettiä jalkapallon pelaamisen ohella. Moni pelaaja olisi voinut tehdä uraa korkeammallakin, mutta Tarmossa on mukavaa ja lupsakkaa. Suuruuden päivät seurassa on kuitenkin koettu.

6. Kellon Työväen Urheilijat
Kellolaiset kiusasivat viime vuonna idyllisellä perunapellollaan monia joukkueita taistellen jopa sarjan kärkisijoista. Hicham Bouhia on vaihtanut punapaitaan ja arviomme mukaan joukkue tuleekin olemaan liikaa muutaman tähtipelaajansa varassa taistellakseen sarjan kärkipaikoista. Varaamme kuitenkin oikeuden olla väärässä.

7. Ajax Sarkkiranta
Nuorekas ja energinen Ajax toimii välietappina lahjakkaille junioreille matkalla parrasvaloihin kohti Kakkosen JS Herculesta.  Maalissa loistaa sarjan eliittiin kuuluva Veikka Pekkala ja puolustusta johtaa ikäänsä nähden jo kokenut Rasmus Knuutila. Kysymys kuuluukin löytääkö Adrian Rizvani vielä nappulakengät tulevalle kesälle?

8. FC Santa Claus
Sarjan musta hevonen. Lautakunta ennustaa, että kentälle astelevat 11 joulupukin pikku apulaista tarjoavat vastustajille vain risuja. Vitosen nousija pitää sarjapaikkansa selkeällä marginaalilla.

9. Puleward City
Puleward City, tuo salonkikelpoinen versio Oulun Jalkapalloklubista. Keltaisissa pelaava PuCi vääntäytyi kabinetin kautta Neloseen kaudeksi 2022 ja säilytti sarjapaikkansa leikiten maalivahti Juhani Kankaan sekä laituri Samuli Kaltion johdolla. Sarjapaikka uusitaan myös tulevalle kaudelle, mutta rajallisuus tulee vastaan viimeistään syksyllä.

10. FC Kurenpojat
Pudasjärvellä kärsitään Raahen tapaan ongelmasta yhdistää pienen kunnan futsal ja jalkapallotoiminta. Suloisessa Suojalinnan urheilupuistossa seurayhteisön eteen tehdään Niemelöiden klaanin johdolla enemmän kuin kohtuudella voi vaatia. Tulevana kesänä se tulee oikeuttamaan sijaan kymmenen ja sarjapaikan säilyttämiseen hiuksenhienosti.

11. HauPa/2
Haukiputaan Pallon kakkosjoukkue elää ja hengittää vahvassa symbioosissa edustusjoukkueensa kanssa. Valitettavasti seuran Kolmosessa pelaava edustus ei elä suuruutensa päiviä ja tämä heijastuu myös kakkosjoukkueeseen. Valmentaja Jani Paanasen siirtyminen Kemiin ei myöskään helpota tilannetta. Hyvänä päivänä sopivalla rosterilla voi kuitenkin kaataa kenet tahansa.

12. Tornion Tarmo
Lautakunnan arvion viimeinen joukkue ToTa tulee toivon mukaan näyttämään kaapin paikan. Meri-Lapin innokkain jalkapalloseura on pelannut viime vuodet Nelosessa vaihtelevalla menestyksellä, ollen välillä vahvasti sarjassa mukana ja välillä rimpuillen taistellen sarjapaikasta. Toivon mukaan arvio ei kuitenkaan lyö sormille heti ensimmäisenä peliviikkona torniolaisten tullessa vierailulle Poikien luokse Ouluun.

Poikien striimien selostaja ostettiin mediajätin leipiin, kommentaattorista ei ole vieläkään päästy eroon. Kesän otteluiden striimaus on hämärän peitossa kenttätilanteen myötä.